Handige tips voor online een tweedehands auto kopen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: geertwiersma | Via Artikel Post
Gezien: 1408 |
Aantal woorden: 641 |
Datum: Mon, 10 Sep 2012 |
1 commentaar
Zoals met zoveel zaken is er in de autohandel tegenwoordig veel meer mogelijk dan voor de introductie van het internet. Het is er echter niet eenvoudiger op geworden. Terwijl je vroeger gewoon naar de autodealer ging voor een kop koffie en een proefritje en daarna naar huis reed in een nieuwe bolide, weet je tegenwoordig vaak niet waar je moet beginnen. Maar de introductie van online dealers, portalen voor tweedehands auto’s en veilingsites betekent wel dat je de extra kosten kunt omzeilen die gepaard gaan met chique showrooms. Voor wie dit wil doen, volgen nu enkele handige tips.
Als je online een tweedehands auto gaat kopen, moet je jezelf eigenlijk drie vragen stellen: wat ga ik kopen, waar ga ik dat kopen, en hoe ga ik dat doen? Zeker die eerste vraag wordt gek genoeg wel eens overgeslagen, hoewel dit wel kan helpen.
Door u te oriënteren op het aanbod, een maximumprijs met uzelf af te spreken en een model te kiezen dat bij u past, verkleint u de kans op impulsief overspenderen of het doen van een miskoop. Denk goed na over wat u wilt: als u het belangrijk vindt om het hele gezin of de helft van het elftal te vervoeren, bent u gebaat bij een grote kofferruimte, maar als u voornamelijk alleen op reis bent en veel kilometers maakt, ligt een brandstofzuinig model meer voor de hand. Of misschien dat u deze keer toch echt voor die groene wagen gaat? Alles kan.
De tweede stap is bepalen waar u die auto gaat kopen. Op dit moment hebt u al een model en een prijsklasse voor ogen, en gaat u dus online prijzen vergelijken. Aanbiedingen van particulieren die fantastisch klinken, zijn hoogstwaarschijnlijk daadwerkelijk fantastisch, oftewel pure fantasie, en er is een grote kans dat u opgelicht wordt. Laat aanbieders die vragen om contant geld, betalingen naar het buitenland of weigeren om id te laten zien ook liever links liggen.
Een gezonde dosis wantrouwen is sowieso een goed idee. Regel een bezichtiging, neem iemand anders mee die verstand heeft van auto’s en vraag om een uitgebreide proefrit. Let bij het stationair draaien op het geluid van de motor, daar mogen geen haperingen of rare geluiden in zitten, en kijk goed of er geen rare kleuren rook uit de uitlaat komen bij het opstarten, wat kan duiden op ernstige slijtage.
Andere goede indicatoren van kat in de zak zijn problemen met remolie, motorolie, koelvloeistof, stuur, banden en natuurlijk roest. Want u weet hoe het gaat: de meneer met de vlotte babbel kan nog zo sterk beweren dat de vierwieler van een oud vrouwtje was die er een keer per week de boodschappen mee deed, maar als u in zee gaat met een afgereden auto kunt u er achteraf weinig aan doen dat u een vaste klant wordt bij de garage. En u hoopt natuurlijk dat u slechts af een toe hoeft te betalen omdat een band of autoruit vervangen moet worden.
Als laatste is er dan de daadwerkelijke aanschaf. Vraag om zoveel mogelijk papieren: APK-keuring, onderhoudsgeschiedenis en eventuele verzekeringspapieren geven meer houvast als het misgaat. Probeer niet te bouwen op mondelinge afspraken, maar zet zoveel mogelijk zwart op wit, bijvoorbeeld via e-mail. Zorg dat u in tweevoud een contract tekent of vraag om een factuur.
En dan, als u alles nog een keer nagekeken hebt, is het zover. U hebt online een auto gekocht. Dat hij maar lang mee mag gaan en fijn rijdt.
Over de Auteur
Geert Wiersma schrijft over autos en publiceert onder meer op zijn eigen blog en artikel post
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen
Commentaar
Wellicht ook interessant om eens een kijkje te nemen naar het occasion aanbod op deze nieuwe automarktplaats: Auto voor U