FB pix Hoe populair is veiligheid? - Artikelpost

Hoe populair is veiligheid?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1127 | Aantal woorden: 571 | Datum: | 0 commentaar

Zijn populaire auto’s ook daadwerkelijk de veiligste auto’s? Wie zich het schandaal rondom de bedroevend lage veiligheidsscores van de Landwind-SUV nog herinnert, zal geneigd zijn om deze vraag met ja te beantwoorden. Toen in 2009 echter de Amerikaanse afdeling van Toyota tot meerdere keren toe massaal voertuigen moest terugroepen omdat het gaspedaal bleef steken, leek de aanname “populair is veilig” weer wat minder vanzelfsprekend.

 

 

Zo op het eerste gezicht hebben wij in Nederland veiligheid vrij hoog in het vaandel staan bij het kiezen van een nieuwe auto. Uit onderzoek van de stichting Bovag-rai blijkt dat (weinig verassend) Volkswagen, Opel en Ford nog steeds de populairste auto’s van Nederland zijn. Dat zijn de modellen die ook hoog scoren in het onderzoek van Forbes magazine over de veiligste auto’s van 2012. Dus kiezen wij, met eeuwige favorieten als Volkswagen Golf en Ford Focus, zo over het algemeen dus voor verantwoorde auto’s. Toch blijkt dat bij het kiezen voor een nieuwe wagen brandstofverbruik en uiterlijk vaak net zo belangrijk, of zelfs belangrijker zijn dan veiligheid. Zo worden merken die traditioneel bekend staan als “veilig”, zoals Volvo, al snel over het hoofd gezien vanwege hun saaie imago.

 

 

Wat overigens wel opvalt is dat de lijst van Forbes zeker niet wordt gedomineerd door de grote jongens. Zo zien we bijvoorbeeld ook Koreaanse merken als Kia hoog op het lijstje staan. Dat is toch geen naam die veel mensen in de eerste instantie associëren met veiligheid. Hoewel in Nederland Aziatische vierwielers misschien net wat minder populair zijn, blijkt dat zij toch zeker een veilige bak kunnen maken. Het komt er dus op neer dat de in Nederland meest populaire auto’s relatief veilig zijn, maar dat veiligheid niet voorbehouden is aan de meest populaire producenten. Natuurlijk is dit ook weer geen garantie, zoals blijkt uit het eerder genoemde geval van de beruchte Landwind-SUV.

 

 

Iets wat veel mensen niet zullen weten is dat naast het type auto ook de kleur van invloed is op de veiligheid. Uit onderzoek van het Monash University Accident Research Centre blijkt dat witte auto’s het minste crashen, wat voornamelijk heeft te maken met het feit dat lichtere kleuren de zichtbaarheid vergroten. Dat is dus slecht nieuws voor wie in een donkere auto rijdt en gezien het feit dat snelwegen in Nederland tegenwoordig bijna uitsluitend bevolkt lijken te zijn met zilveren bolides geeft dat weer aan dat populair niet altijd het veiligst is.

 

 

Veiligheid hangt natuurlijk af van vele factoren en uiteraard vallen kleine variaties in veiligheid veroorzaakt door het model of de kleur van een auto in het niet bij de risico’s die zaken als verkeersovertredingen en rijden onder invloed met zich meebrengen. En voor de meeste mensen geldt natuurlijk, of hun auto nou populair, obscuur, wit of zwart is, dat ze qua schade nooit meer hoeven te doen dan uitdeuken of een autoruit vervangen.Over de Auteur

Carglass® is de specialist op het gebied van HPX3®-ruitreparatie en autoruitvervanging. Elk jaar helpen we honderdduizenden automobilisten, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo