FB pix Luchtfilters: wat is hun functie? - Artikelpost

Luchtfilters: wat is hun functie?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 6061 | Aantal woorden: 576 | Datum: | 0 commentaar

luchtfilter

Een luchtfilter is een belangrijk onderdeel in elke soort auto. Het luchtfilter moet er voor zorgen dat de lucht die door de motor wordt ingenomen gezuiverd wordt. De motor van een auto heeft namelijk zuurstof nodig om de brandstof tot ontbranding te laten komen. Maar wanneer deze lucht verontreinigd is, kan dit zorgen voor een slechter verbrandingsproces maar tevens voor schade aan de motor.

De taak van de luchtfilter

Luchtfilters zijn in principe een soort cartridge die in een zwarte, rechthoekige doos van plastic zijn geplaatst, net boven de motor. Meestal zijn deze filters gemaakt van speciale vezels en weefsels, die samenwerken om stofdeeltjes, smog, en andere vuiligheid die nauwelijks zichtbaar is met het menselijke oog, uit de lucht te filteren om vervuiling tegen te gaan. Zo wordt er schone lucht naar de motor gebracht.

Deze lucht wordt in de verbrandingskamer van de auto vermengd met de brandstof, dus de diesel of de benzine. In een auto die op diesel rijdt, wordt dit mengsel door de gloeibougies verwarmd waardoor het gaat branden. In een benzinemotor echter wordt het lucht/brandstofmengsel door de elektrische vonk van de bougies tot ontploffing gebracht. Door het verbrandings- of ontploffingsproces worden de zuigers van de motor aangedreven die vervolgens de verschillende assen in de motor in beweging zetten.

Tijdens dit proces wordt er een grote hoeveelheid lucht verbruikt door de auto. Er wordt geschat dat er voor elke verbruikte liter brandstof ongeveer 10.000 liter lucht wordt verbruikt. Om te zorgen dat al die lucht schoon in de verbrandingskamer aankomt, is het belangrijk dat het luchtfilter in goede staat verkeerd. Gezien de hoeveelheid lucht is het tegelijkertijd niet vreemd dat dit auto-onderdeel zeer regelmatig vervangen moet worden.

Normaal gesproken adviseert de fabrikant om het luchtfilter iedere 20.000 kilometer te vervangen , of minimaal een keer per jaar. Let er wel op dat dit een indicatie is en dat er andere factoren een rol spelen bij de levensduur van uw luchtfilter. Door veel in stadsverkeer of op stoffige wegen te rijden, gaat het luchtfilter korter mee. Soms nemen chauffeurs de beslissing om zelf de filter te reinigen onder hoge druk van water of lucht, om zo de levensduur van de batterij te verlengen met zo’n 50%. Maar op deze manier neem je alleen maar onnodig risico betreffende het schoon houden van de motor.

Hoe kan ik een luchtfilter vervangen?

Het is erg eenvoudig om de gebruikte filter te verwijderen en een nieuwe te plaatsen en het fijne is dat je hier geen ervaring of speciaal gereedschap voor hoeft te hebben. Open de motorkap, en ga op zoek naar het rechthoekige bakje dat meestal goed zichtbaar is boven de motor. Schroef deze los, verwijder de oude filter, reinig het hele onderdeel met een doekje, en plaats vervolgens de nieuwe filter op de juiste plek. Vergeet echter niet dat er verschillende soorten luchtfilter zijn; het is dus wel noodzakelijk om het juiste model aan te schaffen voor uw auto.Over de Auteur

Mister Auto is het Europese platform bij uitstek voor het online bestellen van auto-onderdelen en -accessoires voor particulieren.

Mister Auto is aanwezig in België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Polen en biedt u een keuze uit meer dan 100 merken en 300 000 referenties van onderdelen voor uw auto.

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo