FB pix Op vakantie met de caravan? Voorkom pech onderweg! - Artikelpost

Op vakantie met de caravan? Voorkom pech onderweg!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1683 | Aantal woorden: 648 | Datum: | 0 commentaar

 

Met de zomervakantie voor de deur, halen veel mensen hun caravan weer uit de stalling en trekken richting zuiden. Daar in dat zuiden staan Nederlanders immers niet voor niets bekend als ‘die lui met die caravans’. Maar terwijl de meeste mensen rustig met hun sleurhut heen en weer karren, komt ook altijd een aantal helaas stil te staan langs te kant van de weg met de meest uiteenlopende problemen.

Vooral onder de ‘caravanners’ zijn koppelingsproblemen een relatief veel voorkomende oorzaak van pech onderweg. Op zich is dat heel logisch want pech krijg je niet thuis maar in het buitenland, bij voorkeur in een land waarvan je de taal niet of niet goed spreekt. Maar goed, afslepen dus, auto naar de garage en de caravan naar de dichtstbijzijnde camping. Vervolgens belt de garage en hoor je: ‘koppeling kapot’. Maar wat betekent dat eigenlijk? Waaruit bestaat de koppeling van een auto en hoe werkt die?

De koppeling van een auto bestaat uit drie delen: het mechanisme, de koppelingsplaat of –platen en de drukgroep. Als de bestuurder van de auto het koppelingspedaal intrapt, komt de hoofdcilinder in actie. De hoofdcilinder bevindt zich direct achter het pedaal en bestaat uit een zuiger, een plastic hoes en een reservoir met hydraulische vloeistof. Als het pedaal wordt ingetrapt, wordt de zuiger in de hulpcilinder gedrukt. 

Daardoor wordt het druklager bedient. Die komt tegen de koppelingsplaten aan, waardoor de laatste vrij rond kunnen draaien. Dat heet ontkoppelen. Als de koppeling ontkoppeld is, kan de bestuurder van versnelling wisselen. Als dat gebeurd is, en de bestuurder laat het koppelingspedaal weer opkomen, worden de koppelingsplaten gekoppeld en kan de auto versnellen of achteruit rijden.

Dit alles geldt natuurlijk alleen voor handgeschakelde auto’s. In een automaat is dit hele proces zoals het woord al zegt geautomatiseerd en bepaalt een computer in feite wanneer het nodig is van versnelling te wisselen.

Hoe lang gaat een koppeling mee?

Heel kort? Dat hangt van uw rijstijl af. Maar als u in de eerste versnelling wegrijdt, het pedaal geleidelijk op laat komen en niet de voet op het koppelingspedaal houdt tijdens het rijden, gaat de koppeling van een benzineauto ongeveer 100 000 kilometer mee en 150 000 in een diesel. Dit is echter slechts een indicatie want naast de rijstijl zijn nog een aantal andere factoren van invloed. Door veel filerijden of een het trekken van een caravan, slijt de koppeling sneller. Door vooral op de autosnelweg te rijden, gaat hij weer langer mee.

Dat het de moeite loont te zorgen dat uw koppeling in goede staat verkeerd voor het vertrek naar zonnige bestemmingen, blijkt wel uit de prijs. Niet alleen de auto-onderdelen zijn duur, maar de reparatie zelf ook. De motor moet namelijk voor een deel uit elkaar waardoor een monteur nogal wat werk heeft. Daarnaast kan het zijn dat naast de koppeling ook het vliegwiel vervangen moet worden wat de verbinding vormt tussen de koppeling en de motor. Dat laatste onderdeel is ook niet voor nies. 

Maar als alles in orde is voor vertrek en u zeker met de caravan niet met een zogenaamde ‘slippende’ koppeling rijdt, kunnen veel onvoorziene kosten tijdens de reis vermeden worden.

Dan rest nu alleen nog het pakken van de koffers voordat de vakantie kan beginnen! Goede reis en voor iedereen die zelf stuurt, rij voorzichtig!
Over de Auteur

 

 

Mister Auto is het Europese platform bij uitstek voor het online bestellen van auto-onderdelen en -accessoires voor particulieren.

Mister Auto is aanwezig in België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Polen en biedt u een keuze uit meer dan 100 merken en 300 000 referenties van onderdelen voor uw auto.

 

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo