FB pix Gezondheid van vrachtchauffeurs en Code 95 - Artikelpost

Gezondheid van vrachtchauffeurs en Code 95

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1208 | Aantal woorden: 513 | Datum: | 0 commentaar

 

Het toenemende aantal vermeldingen van onderzoeken waarin de correlatie tussen verkeersveiligheid en de gezondheid van vrachtwagenchauffeurs beschreven wordt, neemt toe. Met lange reizen, ongezond voedsel beschikbaar in de vrachtwagen, en de gewoonte te zitten bij dit beroep, is het geen wonder dat vrachtwagenchauffeurs een verhoogde risico op verschillende gezondheidsproblemen hebben. Hoge bloeddruk, slaaptekort en slecht gezichtsvermogen zijn vaak het gevolg.

 

Beroepsmatige vrachtwagenchauffeurs zijn verplicht een medische keuring te doen en een doktersverklaring te krijgen waarin staat instaat te zijn het werk te kunnen verrichten. Ze dienen deze certificaat onderweg tijdens het werk bij zich te hebben.

 

Bijna 70 % van de vrachtwagenchauffeurs zijn ouder dan 50, dit is een leeftijdsgroep die sowieso verhoogt kans op gezondheidsklachten heeft. Er is een wettelijke limiet van het aantal uren dat een vrachtwagenchauffeur aan een stuk door mag rijden. Maar na jaren van zittend werken kan dit een tol op de bloedcirculatie eisen. Hoge bloeddruk kan tot een hartaanval of hartinfarct leiden. Als dit plaatsvindt tijdens het rijden, kan dit fatale ongelukken veroorzaken en de andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen.

Diabetes is een andere probleem waar chauffeurs mee geplaagd worden. De urenlange reizen laten weinig ruimte over voor regelmatige beweging. Tevens zijn de maaltijden die aan de kant van de weg geserveerd worden, hoog in vet en calorieën waarden.

 

Code 95

 

Sinds 2005 moeten houders van het rijbewijs C (vrachtwagenchauffeurs) en D (buschauffeurs) bij iedere verlenging van het rijbewijs een medische keuring ondergaan. De aanleiding voor deze periodieke medische toets is een wijziging in de Europese regelgeving op het gebied van rijbewijzen. Ook zijn dezeberoepsmatige chauffeurs sinds 2009 verplicht ieder vijf jaar een code 95 op het rijbewijs te verlengen. Deze code 95 opgehaald worden met een nascholing chauffeurs. De nascholing chauffeurs zorgt ervoor dat de vakbekwaamheid gewaarborgd blijft, waardoor de verkeersveiligheid verbeterd.

 Over de Auteur

Dit is een van mijn vele artikels over de het werk als vrachtwagenchauffeur, nascholing chauffeurs, alle wetgeving rondom code 95 en de verplichtingen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo