Wat doet motorolie? - Artikelpost

Wat doet motorolie?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 527 | Aantal woorden: 590 | Datum: | 0 commentaar

Vaak kom je bij een garage en brengen zij kosten in rekening voor het vervangen of bijvullen van motorolie. Waarvoor brengen we motorolie in een voertuig? Dit is een vraag die veel wordt gesteld. Het gebruik van motorolie is goed voor de motor. Daarnaast is het belangrijk om olie in een voertuig te plaatsen eigenlijk moet je de olie vaker in de gaten houden en meer aandacht aanbesteden dan alleen het peilen hiervan. Het is namelijk zo dat motorolie zorgt voor het onderhoud van de motor. Bij goed gebruik van de olie gaat namelijk de levensduur en de prestaties van je voertuig er op vooruit. De motorolie smeert als het ware de motor. daarom dient er altijd de juiste hoeveelheid motorolie in de auto te zitten. In de carter meet je door middel van de peilstok de hoeveelheid motorolie in het voertuig. Het is algemeen bekent hoeveel hierin dient te zitten (tussen de twee stippen). Het is belangrijk om tussen de twee te blijven. Dit is zo omdat te weinig motorolie schadelijk is voor de auto maar te veel ook. De druk op de olieafdichting wordt namelijk te groot bij te veel olie. Een gevolg kan zijn dat het voertuig olie kan gaan lekken. Verder dient motorolie op tijd ververst te worden. Desalniettemin dat er een oliefilter in een voertuig zit wordt de olie toch vies plus de kwaliteit gaat achteruit bij oude olie. Een andere reden dat de kwaliteit van olie achteruit gaat is door het rijden van korte ritjes. De motorolie wordt dan niet goed warm waardoor het nog te stroperig bij het smeren. Motorolie gaat maximaal een jaar mee in een auto. Wil je precies weten wanneer je de olie van je voertuig dient te wisselen raadpleeg dan je handleiding. Hier staat precies in beschreven wanneer het nodig is om je olie te verversen. Wanneer merk je dat er iets mis is, wanneer je auto meer dan een 0,5 liter motorolie gebruikt per 1000 km. Vaak komt er dan voor dat er een lekkage zit ergens in je voertuig. In ergere gevallen kan het zo zijn dat de motorolieplug los zit, dat de motorversleten is, de afstelling van de cilinderkleppen verkeerd is, er sprake is van vervuilde kleppen, overbelasting van de motor of zelfs een agressieve rijstijl.

Dus samengevat; motorolie smeert de onderdelen in het motorblok, die bewegen. Door motorolie komt er een dun laagje over de onderdelen waardoor ze niet zo makkelijk slijten en er wrijving wordt voorkomen. Het gebruik van motorolie zorgt ervoor dat de motor langer meegaat. Verder filtert motorolie stof- en metaaldeeltjes uit de motor en helpt het tegen roest. Tot slot doet motorolie nog iets wat we nog niet eerder hebben benoemd, het zorgt namelijk voor de afdracht van warmte. Wist je dat, olie in twee vormen komt namelijk; syntetisch en natuurlijk. Het is zo dat syntetische motorolie beter is voor je motor doordat het minder weerstand geeft en minderenergie verlies heeft. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer brandstif besparen. Voor het gebruik van syntesche motorolie adviseren wij Kroon olie een uitstekende olie voor een lange levensduur van je auto.  

 Over de Auteur

Zelf heb ik jarenlang in een garage in Amster gewerkt. Vaak kreeg ik vragen over auto's. Het werd mij duidelijk dat de meeste mensen hun auto naar een dealer/garage brengen maar geen idee hebben wat er nu met de auto gedaan wordt of wat ze vervangen. Daarom ben ik beginnen om de consument wijzer te maken.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo