FB pix Wat met een afgedankte auto? - Artikelpost

Wat met een afgedankte auto?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1144 | Aantal woorden: 549 | Datum: | 0 commentaar

 

 

Stel, u wilt een nieuwe wagen kopen. Dan kunt u uw oude exemplaar verkopen aan de garage waar u een nieuwe koopt of privé aan een andere particulier. Als de wagen echter het einde van de levensduur heeft bereikt, moet u het autowrak nog ergens kwijt. Wettelijk moet de eindverkoper, importeur of producent uw afgedankte voertuig gratis aanvaarden als u een nieuwe vervangende auto koopt. Hierbij gelden echter een aantal voorwaarden. Zo moet het voertuig volledig zijn en mag het geen ander afval bevatten. Bovendien moet de wagen minstens zes maanden in België zijn ingeschreven. De wagen moet ook over alle boorddocumenten beschikken en het voertuig moet bij één van de specifieke punten worden ingeleverd.

 

Als u uw wagen niet afdankt binnen het kader van een nieuwe aankoop, moet u het wrak inleveren bij een erkend centrum, bv. een schroothandelaar. De erkende centra zijn aangesloten bij de VZW Febelauto, die zorgt voor de organisatie en de opvolging van het beheer van afgedankte voertuigen. De aanvaarding van het voertuig is hier niet altijd gratis. U ontvangt een vergoeding op basis van de marktwaarde van het voertuig. Als de marktwaarde tot nul is herleid, zult u moeten betalen voor de verwerking. U ontvangt een certificaat van vernietiging waaruit blijkt dat uw wagen correct werd vernietigd. Het centrum brengt ook het DIV op de hoogte, dat de auto schrapt uit de geregistreerde voertuigen, zodat u geen verdere verkeersbelasting hoeft te betalen. Voor deze procedure gelden wettelijke termijnen die u moet respecteren om in orde te zijn met de milieuwetgeving.

 

Het grootste deel van het schroot van gesloopte wagens wordt gerecycleerd. Op dit moment is het verplicht om 85% te recycleren en tegen 2015 stijgt dit naar 95%. Het schroot bestaat uit metalen, rubber, kunststof, het glas van de autoruiten en vloeistoffen zoals motorolie en remvloeistof. Deze materialen worden in verschillende industrieën gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe producten of het terugwinnen van energie en krijgen zo een tweede leven.

 

Wanneer een auto naar de sloperij gaat, wordt hij eerst ‘gedepollueerd’. Dit betekent dat alle gevaarlijke afvalstoffen worden verwijderd. Het glas en de banden worden gedemonteerd en de auto wordt geplet en door een ‘shredder’ vermalen. Vervolgens worden de metalen en kunststoffen gescheiden om later als secundaire grondstof te worden gebruikt.

 

Als u denkt aan de aankoop van een nieuwe wagen en uw oude auto niet meer kan worden gebruikt, kunt u deze gratis inleveren voor verwerking. Verwijder uw afgedankte auto dus correct en draag zo mee bij tot een schoner milieu voor iedereen.Over de Auteur

Carglass® is de specialist op het gebied van HPX3®-ruitreparatie en autoruitvervanging. Elk jaar helpen we honderdduizenden automobilisten, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo