Welke transportschroeven bestaan er? - Artikel Post - Artikel Marketing

Welke transportschroeven bestaan er?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 105 | Aantal woorden: 417 | Datum: | 0 commentaar

Eén van de oudste industriële transportmiddelen is de transportschroef. Door middel van een draaiende spiraal beweegt bijvoorbeeld water van boven naar beneden of opzij. De hedendaagse transportschroef is geïnspireerd op de schroef van Archimedes, die in het oude Griekenland al werd gebruikt. Er zijn echter verschillende soorten transportschroeven. We zetten ze daarom even op een rijtje.

Horizontale transportschroeven

Horizontale transportschroeven zijn het meest gebruikte type transportschroef. Ze worden gebruikt om bulkmaterialen van het ene deel van een proces naar het andere te verplaatsen. De horizontale transportschroeven bestaan in vele verschillende afmetingen, lengtes, samenstellingen en materialen.

Horizontale transportschroeven worden doorgaans ontworpen om bulkmaterialen te transporteren bij een trogbelading van 15, 30 of 45 procent, afhankelijk van de kenmerken van het specifieke bulkmateriaal. Als algemene regel geldt dat een trogbelading van 45 procent kan worden gehanteerd voor lichte, vrij stromende en niet-schurende bulkmaterialen. Trogbeladingen van 15 en 30 procent worden meestal gebruikt voor dichter, trager en meer schurend materiaal.

Verticale transportschroeven

Verticale transportschroeven zijn een zeer efficiënte methode om verscheidene bulkmaterialen in een steile hoek of zelfs volledig verticaal omhoog te verplaatsen. In de regel wordt elke transportschroef met een helling van meer dan 45 graden als een verticale transportschroef beschouwd.

Het compacte ontwerp maakt dat verticale transportschroeven geschikt zijn voor vrijwel iedere installatieopstelling. Met een minimum aan bewegende delen is de verticale transportschroef een rendabel en betrouwbaar transportmiddel.

Hellende transportschroeven

Hellende transportschroeven zitten qua hellingshoek tussen de horizontale en verticale transportschroef in. Veelal staan ze slechts iets schuin, maar ook tot een hoek van 45 graden spreken we van een hellende transportschroef. Naarmate de hellingsgraad toeneemt, neemt de efficiëntie van het transport af en het benodigde vermogen toe door de effecten van de zwaartekracht en het terugglijden van het bulkmateriaal. Voor maximale efficiëntie houd je de hellingsgraad dus zo laag mogelijk.

Schachtloze transportschroeven

Tot slot bestaan er ook nog schachtloze transportschroeven. Deze worden ingezet voor het afvoeren van bulkmaterialen uit bijvoorbeeld centrifuges, filterpersen en mixers. Door het ontbreken van een as is dit type transportschroef bij uitstek geschikt voor het verplaatsen van vochtige materialen.Over de Auteur

Specialist op gebied van transport

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[252 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo