Een vesting, een fotoverzameling en een danspas - Artikel Post - Artikel Marketing

Een vesting, een fotoverzameling en een danspas

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 321 | Aantal woorden: 797 | Datum: | 0 commentaar

 

 

De bijdrage van Luxemburg aan de culturele schatten van de Unesco

De naam Luxemburg werd tot nu toe maar liefst driemaal opgenomen in de werelderfgoedlijst van de Unesco met de historische binnenstad van de hoofdstad, de fototentoonstelling "The Family of Man" en de springprocessie van Echternach. 

Luxemburg is een stad van contrasten. Enerzijds is er de kosmopolitische Europese en financiële wijk Kirchberg met zijn hedendaagse kantoorgebouwen en intussen ook meer en meer wooncomplexen. Anderzijds getuigt de oude stadskern rond de Bockrots van de meer dan duizendjarige vestinggeschiedenis van de metropool. Dit deel van Luxemburg behoort sinds 1994 tot het culturele werelderfgoed. Beroemde ingenieurs zoals de Fransman Sébastien Le Prestre de Vauban hebben de vesting zodanig vergroot dat ze eerbiedig het "Gibraltar van het Noorden" werd genoemd. Ook de oude binnenstad was steeds kosmopolitisch, voor zover vanaf de 16e eeuw afwisselend de keizers van het Heilige Roomse Rijk, de Bourgondiërs, de Spaanse en Franse koningen en ten slotte de Pruisen in de vesting de toon aangaven. In aansluiting op het Congres van Londen van 1867 werden de laatste versterkingswerken  gesloopt. De restanten kunnen echter nog altijd worden bezichtigd en vormen een buitengewone toeristische attractie.

In juli 2012 opende het vestingmuseum „Dräi Eechelen“ zijn deuren onmiddellijk naast het museum voor hedendaagse kunst op Kirchberg. De onderaardse vestinggangen, Kasematten genoemd, waarvan vandaag nog 17 km behouden is en die op twee plaatsen voor het publiek toegankelijk zijn, zijn eveneens een bezoek waard. Boven de grond is een wandeling over de Corniche aan te bevelen, een weg die de plaatselijke auteur Batty Weber het "mooiste balkon van Europa" noemde omwille van het panoramische vergezicht op de historische voorstad. Bovendien kunnen wandelaars langs de vestingmuur lopen of op de Wenzelrondwandeling onder de indruk geraken van de sporen uit het verleden. De vrienden van de vestinggeschiedenis of „Freunde der Festungsgeschichte“ organiseren ook regelmatig rondleidingen door de historische schouwplaatsen van de stad.

De springprocessie van Echternach, genoemd naar het vredige abdijstadje in het oosten van het land, behoort sinds 2010 tot het immateriële werelderfgoed. Toen Willibrord, de stichter van het plaatselijke benedictijnenklooster, in 739 stierf, stroomden de pelgrims naar Echternach om de missionaris te huldigen. De eerste getuigenissen van de driesprong dateren uit het begin van de 11e eeuw. Ondanks de in mediakringen wijdverspreide opvatting springen de mensen helemaal niet vooruit en opnieuw achteruit, ook al heeft de volgorde van de stappen in de loop der tijden veranderingen ondergaan. Sinds 1947 geldt dat de pelgrims onder begeleiding van een onafgebroken polkamelodie eenmaal naar links en eenmaal naar rechts springen. Bij dit religieuze ritueel dat christelijke vreugde moet uitdrukken, wordt het lichaam mee in het gebed betrokken. Elk jaar op pinksterdinsdag trekt de processie nog altijd meer dan 12.000 mensen aan waarvan er ongeveer 8.000 meespringen. Het Abdijmuseum vertelt over het leven en werk van de heilige Willibrord.

In Clervaux, in het noorden van het land, bevindt zich de fototentoonstelling "The Family of Man". De wereldbekende mode- en kunstfotograaf Edward Steichen, die in 1879 in Luxemburg geboren werd en op tweejarige leeftijd met zijn ouders emigreerde, was de curator ervan. Als directeur van de fotoafdeling van het Museum of Modern Art (MoMA) selecteerde hij uit meer dan twee miljoen afdrukken 503 foto’s die hij vanaf 1955 in New York toonde. De humanistische boodschap van de beelden is de eenheid van de mensen. Steichen belicht daarbij verschillende fasen en domeinen van het leven: geboorte, liefde, familie, werk, leeftijd, geloof, oorlog. Slechts vijf foto’s van de tentoonstelling werden door Steichen zelf gemaakt, de andere komen van 272 andere fotografen uit 68 landen, onder wie fantastische kunstenaars zoals Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Robert Doisneau, August Sander en Ansel Adams. In 1966 schonk de Amerikaanse regering de laatste volledig behouden reizende tentoonstelling aan de staat Luxemburg. Sinds 1994 is de permanente tentoonstelling in het kasteel van Clervaux te zien. Na restauratiewerken die meerdere jaren in beslag namen, werd ze in de zomer van 2013 opnieuw geopend in het bijzijn van meerdere leden van de familie Steichen. De Unesco plaatste "The Family of Man" in 2003 op haar werelderfgoedlijst voor documenten.Over de Auteur

Social Media Manager bij het Nationaal Verkeersbureau Luxemburg

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[391 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[119 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[118 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[111 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo