Griekse tempels in Sicilie
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Gagelman | Via Artikel Post
Gezien: 899 |
Aantal woorden: 378 |
Datum: Thu, 28 Aug 2014 |
0 commentaar
Men zegt wel eens dat er geen betere plek bestaat om de Griekse tempelbouwkunst te bestuderen dan tijdens een rondreis Sicilie. Hier staan ongelofelijk goed bewaarde tempels in verschillende bouwstadia: van ruwbouw tot voltooid.
Aan het einde van de achtste eeuw voor Christus gingen de eerste Grieken de zee op omdat in hun eigen land hongersnood heerste en er sprake was van een grote burgeroorlog. Op zoek naar een nieuw thuisland, kwamen zij uiteindelijk aan op de kusten van Zuid-Italie en Sicilie. De oudste Griekse kolonies op Sicilië heetten Naxos, Katane (van Catania), Zankle (van Messina), Syrakousai (Syracuse) en Megara Hyblaia (van Augusta). Zij kwamen hier in grote getale aan door de vele natuurlijke bronnen, de watervoorziening en de vruchtbare grond om voeding te telen. Na verloop van tijd waren deze Griekse kolonies rijk omdat zij het handelsmidden vormden tussen Europa en Afrika.
Door deze welvaart kwamen er tempels die zelfs in grootte en pracht nauwelijks kunnen tippen aan die in Griekenland zelf. U kan de verschillende bouwfasen tijdens een vakantie Sicilie leren kennen op een klein oppervlak: Selinunte, Segesta en Agrigento zijn dan ook absolute aanraders.
Als u al in Griekenland menig bouwwerken heeft gezien, zal u merken dat de Grieken op Sicilie toch een eigen stijl hebben gecreëerd. Op Sicilië zijn de tempels bijvoorbeeld frontaal gebouwd, wat wil zeggen dat deze tempels altijd duidelijk een voorgevel hebben die belangrijker is dan de zijkanten en de achterkant. Verder werd er op Sicilie gebruik gemaakt van kalksteen als bouwmateriaal in plaats van marmer.
De oudste tempel kan je terugvinden in Syracuse: de Apollotempel. Deze tempel is even groot als een voetbalveld en heeft indrukwekkende zuilen die zijn gehouwen uit één blok kalksteen. In Selinunte verrezen op korte tijd vier grote tempels op de acropolis en drie andere aan de overkant van de rivier Cottone.
Over de Auteur
Auteur van een website over Sicilie.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen