FB pix Het mooiste plein ter wereld - Artikelpost

Het mooiste plein ter wereld

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1992 | Aantal woorden: 645 | Datum: | 0 commentaar

Het mooiste plein ter wereld

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat het meest prachtige plein ter wereld is? Sommige mensen noemen het Rode Plein in Moskou, anderen het San Marcos plein in Venetie – maar velen kiezen voor de Grote Markt in Brussel. Ontdek in dit artikel de vele redenen waarom de Grote Markt van Brussel wordt gezien als “ een van de mooiste pleinen in de wereld”, zoals Victor Hugo ooit zei.

Liefde op het eerste gezicht

Het is een onvergetelijk moment om de Grote Markt voor de allereerste keer in volle glorie te ontdekken. Door middel van de zes omliggende straten van Ilot Sacré, het historische stadscentrum van Brussel, kom je direct uit op het plein.

Het meest verrassende van de Grote Markt is wellicht de harmonie tussen de verschillende elementen. Het is te horen dat de indrukwekkende stadshal symetrisch opgericht is: aan de linkerzijde van de klokkentoren en gothische bogen zijn er elf klokken, en aan de rechterzijde slechts zeven. De legende gaat rond dat de architect van de toren af is gesprongen toen hij zijn fout ontdekte, maar de meeste mythes beweren dat het juist een symbolische betekenis heeft. Het plein komt vaak voor in oude volksverhalen, wat nog een reden is waarom het zo’n Sterke aantrekkingskracht uitoefent op mensen.

Heel anders maar indrukwekkend op een eigen manier zijn de zes gevels van de oude gildehuizen (bakkers, schilders, meubelmakers, boogschutters, schippers en handelsmannen). Ieder gebouw presenteert zijn eigen karakter met een andere stijl, een eigenzinnige combinatie van vormgeving. Maar dankzij de sterkte verticale insteek, passen de gebouwen perfect bij de gotische stijl van het stadshuis. Een esthetische briljantheid die je direct aangrijpt.

Een onvergetelijk podium

Wanneer je overweldigd bent door de eerste indruk, valt het direct op dat er oneindig veel details zijn om jezelf in te verliezen: waterspuwers, adelaars, leeuwen, stenen sculpturen van beroemde helden, goden, prachtige vrouwen, hertogen, heiligen, balkonnen met weelderige bloemen, en een opeenstapeling van decoratieve details welke bijna een op zichzelf staande les in architectuur zijn.
 
Het is te begrijpen waarom dit plein aanvoelt als een theater of een filmset. Authentieke stoepjes maken de speciale sfeer compleet, net zoals de vele paden die door de stad heen zwieren. Verderop gelegen staat “De ster”, het kleinste gebouw in de stad, een plek die geluk zou brengen aan iedereen die het standbeeld van Everardt’Serclaes aanraakt, de held van Brussels die op precies deze plek gestorven is.

De Grote Markt viert feest

Wanneer is het juiste moment om Brussel en de Grote Markt te bezoeken? Men zegt dat de perfecte gelegenheid is wanneer de avond zich over de stad heeft verspreid, en de vele lichten nog meer schoonheid van de stad naar voren laten komen dan in de ochtend, wanneer de traditionele bloemenmarkten worden opgezet. Maar er is geen twijfel dat het uitgelezen moment om de Grote Markt te bezoeken is wanneer er een tapijt van meer dan 800.000 begonias is neergevleid – iets dat elke twee jaar gebeurd. Duizenden mensen stromen naar de stad om dit evenement te aanschouwen, dus zorg ervoor dat je op tijd een rondreis en hotels in Brussel hebt geboekt zodat je de drukte voor bent. Misschien is de Grote Markt net niet een van de mooiste plekken ter wereld, maar zonder twijfel een van de meest prachtige plekken in heel Europa.

 

Over de Auteur

Verblijf tijdens een bezoek aan Brussel in een van de hotels in Brussel van NH

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo