FB pix Hoe zet je een tarp op? - Artikelpost

Hoe zet je een tarp op?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 327 | Aantal woorden: 699 | Datum: | 0 commentaar

tarp olijf groenEen tarp is misschien wel het meest veelzijdige uitrustingsstuk dat je tijdens het kamperen kunt gebruiken. Tarps kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als luifel aan een tent of voertuig, maar ook als alleenstaand onderkomen of als afdak boven een hangmat. Maar hoe zet je een tarp eigenlijk op?

Het antwoord op de vraag hoe je een tarp het best op kan zetten begint bij het bekijken van de situatie waarin de tarp gebruikt gaat worden. Ga je de tarp bijvoorbeeld als luifel aan een tent gebruiken, dan wordt een zijde van de tarp vaak bevestigd aan de tent. Het is hierbij aan te raden dat het doek van de tarp de tent enigszins overlapt om te voorkomen dat regen tussen de tarp en de tent kan vallen. Vervolgens ga je bepalen hoe je de tarp voor de tent zet. Dit kan bijvoorbeeld met tarpstokken of met behulp van een bevestigingspunt zoals een boom. Nadat de tarp tussen de tent en de andere bevestigingspunten is bevestigd worden normaal gesproken alle overige bevestigingspunten van de tarp met behulp van scheerlijnen en haringen verankerd in de grond.

Wanneer je een tarp als alleenstaand onderkomen opzet kan dit op talloze manieren. Een veel gebruikte opstelling is de A-Frame opstelling. Hierbij wordt de tarp met als een A-vormig dak opgezet. Dit kan met behulp van tarpstokken, wandelstokken of bijvoorbeeld bomen. Een aan te raden methode is om de tarp hierbij op te hangen aan een ridgeline. De ridgeline is in wezen een dikkere scheerlijn die gespannen is tussen de 2 bevestigingspunten. Door de tarp hier aan te hangen voorkom je dat er te veel kracht op de bevestigingspunten wordt uitgeoefend wanneer het bijvoorbeeld waait. Dit voorkomt schade aan de tarp. Ook bij de A-Frame opstelling worden de bevestigingslussen aan de zijden verankerd in de grond met behulp van scheerlijnen en haringen.

De A-Frame opstelling is ook zeer geschikt om te gebruiken boven een hangmat. Op deze manier creëer je een waterdicht onderkomen van de grond af. De A-Frame opstelling boven een hangmat wordt doorgaans hoger opgehangen dan wanneer je deze opstelling gebruikt bij een onderkomen waarbij je op de grond overnacht. De verankering in de grond geschiedt daarom met langere scheerlijnen met aan de uiteinden de haringen.

Het aantal bevestigingspunten van een tarp zijn bepalend voor het aantal opzetmogelijkheden die de tarp biedt. Met een tarp met veel bevestigingspunten kan je veel verschillende opstellingen maken. Er zijn een aantal merken die tarps bieden met 19 bevestigingspunten of meer waarmee je zelfs een gesloten tarptent kunt maken. Dit zijn onder andere tarps van DD Hammocks en Bushmen. De veelzijdigheid van deze tarps maakt ze ideaal voor gebruik tijdens survival en bushcraft avonturen.

 

 

 

Er bestaan ook tarps die ontworpen zijn om te gebruiken in combinatie met een voertuig zoals een camper, caravan of auto. In principe kan elke tarp hiervoor worden gebruikt, maar deze speciale tarps zijn vaak voorzien van bevestingsmanieren zoals een zuignap of klittenband band waarmee de gemakkelijk vast en los gemaakt kunnen worden aan het voertuig. Dit is bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer je de tarp op de camping gebruikt in combinatie met je auto maar ook soms op pad wil gaan met de auto.

Voor het gemakkelijk opzetten van een tarp bestaan allerlei hulpmiddelen. Zo bestaan er scheerlijnen die gemakkelijk en snel af te spannen zijn dankzij scheerlijnspanner systemen. Ook bestaan er licht elastische scheerlijnen die de krachten van de wind opvangen om zo te bevestigingslussen en ogen van de tarp te ontlasten.Over de Auteur

Artikel geplaatst in opdracht van Tarp (NL)

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo