Kasteel van Harzé in de Ardennen - Artikelpost

Kasteel van Harzé in de Ardennen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 991 | Aantal woorden: 1117 | Datum: | 0 commentaar

Ardennen Vakantie: in het spoor van de mooiste kastelen

Het kasteel van Harzé 

kastelen in de ArdennenDe Belgische Ardennen tellen heel wat mooie kastelen. In de buurt van Durbuy nemen we je mee naar het kasteel van Harzé. Trek tijdens je Ardennen verblijf je stapschoenen aan en stippel je eigen kastelenroute in de Ardennen uit! Wij zetten je alvast op weg!

Het kasteel van Harzé, waar de Belgische wielrenner Philippe Gilbert in 2010 huwde, dateert uit de 17e eeuw en ligt nabij Aywaille, op 20 km van Durbuy.

Het kasteel was oorspronkelijk een versterkte woning dat in de 17e eeuw werd omgebouwd. Het gebouw telt ettelijke rondbogen en Toscaanse zuilen. De binnenplaats bereik je via een poort met de schilden van Suys-de Lynden (1647). Je ontdekt er het centrale bassin, de vierkante toren met een extra torentje, de stallen en aanhorigheden evenals de oude keukens met rode gewelven die later een herberg werden.

Het kasteel werd in de 20ste eeuw gerestaureerd en is sinds 1965 geklasseerd. Het is nu de eigendom van de provincie Luik en wordt gebruikt voor seminaries. Er is ook een restaurant in gevestigd, "La Ptite Auberge", en het museum van de watermolen en de maalderij.

ardennen kastelenroute

De bijgebouwen werden omgevormd tot museum en herberg. De rest van het kasteel is niet toegankelijk voor gewone bezoekers. In één van de bijgebouwen bevindt zich het restaurant ‘La Ptite Auberge’ waar je Belgische streekgerechten kan proeven. Het andere is omgebouwd tot museum van de watermolen en de maalderij.

Het museum vertelt hoe tarwe  in de tijd van onze grootouders werd verwerkt, van het malen van de tarwe door middel van de watermolen tot het bakken van een lekker broodje in een oude oven. De watermolen is authentiek en dateert uit de industriële revolutie maar het water is afkomstig uit een gesloten circuit: het kasteel ligt namelijk bovenop een heuvel en er is geen beek in de buurt. De talrijke voorwerpen die getuigen van de bakgeschiedenis werden verzameld door een VZW van gepassioneerde bakkers en worden vaak vernieuwd. Het bezoek gebeurt aan de hand van een audiogids (Frans, Duits, Nederlands en Engels) die inbegrepen is in de prijs.

Het museum is meer dan een bezoekje waard. Er zijn verschillende ruimtes en voorwerpen die allemaal erg goed bewaard en onderhouden zijn. We raden aan dit bezoek op een zondagnamiddag of op een feestdag te doen, omdat je dan kan zien hoe echte bakkers op ambachtelijke wijze brood bakken in een grote steenoven. Ze beantwoorden ook al uw vragen. Er bestaan speciale tarieven voor groepen die reserveren waarbij een gids het bezoek begeleidt en de kinderen brood of speculaas laat maken.

Wat je moet weten voor een bezoek aan het kasteel van Harzé:

  • Informatie en reservaties: +32 (0)86 21 20 33
  • Tarieven Volwassenen: 3€, kinderen: 2,50 €. Groepen: volwassenen: 2,70 € en kinderen: 2,25 €.
  • Openingsuren Van 1 juli tot en met 31 augustus, alle dagen van 13 tot 18 u.    In september en oktober enkel op zondag van 14 tot 18 u.
  • Adres Château de Harzé, Rue de Bastogne 1 4920 Harzé (Aywaille) Province de Liège Tel.: +32.86212033
  • Praktische noot : deze kastelen uitstap is op ongeveer 10km rijden van vakantiehuis Sol Croupet in de Belgische Ardennen

 

Over de Auteur

Jolijn Bockstaele is redacteur voor Ardennensite.be en CharmeChalets.be

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Lannoo's dicht-bij-huisgidsen Groot kastelenwandelboek
Lannoo's dicht-bij-huisgidsen Groot kastelenwandelboek

€ 20,00
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo