FB pix Kastelen in Nederland - Artikelpost

Kastelen in Nederland

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1007 | Aantal woorden: 1008 | Datum: | 0 commentaar

Nederland is een klein land met een interessant verleden. Iets wat men vaak vergeet is dat er uit dat verleden nog veel is blijven staan. Het imposantste voorbeeld hiervan zijn wel de kastelen. Al worden veel kastelen gebruikt als restaurants, of voor een meeting in Eindhoven, zijn er ook nog kastelen die voor een groot deel intact zijn gebleven. Hier worden regelmatig ook rondleidingen gegeven.
Wat is een kasteel?

Misschien een stomme vraag. Iedereen heeft wel een bepaald beeld in zijn hoofd wanneer hij denkt aan een kasteel. Het is echter misschien wel leuk om te weten wat een kasteel tot een kasteel maakt.

Een kasteel is allereerst zelfstandig. Het staat vaak op een afgezonderde plek, of wordt omringd door een gracht en een ophaalbrug. De muren zijn stevig en de toegankelijkheid was in de middeleeuwen beperkt. Ook was het alleen bewoonbaar voor een beperkt aantal mensen, meestal mensen van adel. Dit alles om het kasteel ondoordringbaar te maken voor vijanden. Een kasteel kan wel midden in een stad staan, maar is altijd afgezonderd voor de veiligheid van de bewoners ervan.

Een sterk kasteel (relatief gezien ten opzichte van andere kastelen) wordt ook wel een slot of een burcht genoemd. Wat een kasteel ‘sterk’ maakt kan te maken hebben met de ligging, de sterkte van de muren en de grachten.

Kasteeltypes

Er zijn verscheidende types kastelen. Van deze kastelen kunnen we ook voorbeelden vinden in Nederland.

Woontoren

Deze versterkte toren kan meerdere functies en vormen hebben gehad. Zo werd deze toren gebruikt om in te wonen, maar ook als laatste vluchtplaats. Ook kan een woontoren een kasteel zijn die alleen uit een toren bestond. Een voorbeeld van dit type in Nederland is de Schierstins (Skierstins in Friesland) in Veenwouden.

De Schierstins is gebouwd in de 14e eeuw. Tegenwoordig is op de bovenverdieping een expositieruimte en dient het kasteel verder als cultureel centrum.

Palts

Deze tijdelijke verblijfplaatsen werden gebouwd zodat de koning zijn grote rijk kon besturen door te reizen van palts tot palts. Een palts heeft wat weg van een kasteel maar ook van een paleis.  Ze waren niet verdedigbaar.

Ze stonden verspreid door het hele rijk. Een van de paltsen die in Nederland stond is Lofen. Deze stond in Utrecht en de bouw ervan was begonnen in 1040. Tegenwoordig heeft Nederland geen paltsen meer.

(Ringwal)burg

Imposant! Dat is een ringwalburg. Ze hebben een andere vorm dan dat je van een kasteel gewend bent, maar toch leuk om wat over te weten. Ze hebben een ronde vorm en zijn omringd door een gracht. Deze burgen zouden bewoond zijn geweest tijdens oorlogstijden en dienden als bescherming tegen de Vikingen.  Ook stonden er in sommige gevallen nederzettingen. Vandaar dat sommige burgen nog steeds bestaan en bewoond zijn.

Door de plaatsnaam te horen kan je al weten of het een burg is (geweest). Denk aan: Middelburg, Den Burg, Rijnsburg, Domburg, en natuurlijk… Burgh!

Een ander soort van het Burg-type is een motto.

Mottekasteel

Een mottekasteel, meestal gemaakt van hout (later van steen), stond op een motte, oftewel een kunstmatig aarden heuvel.

Het kasteel was meestal niks meer dan een torenachtig gebouw. De meeste van deze gebouwen zijn verwoest en alleen de heuvel is overgebleven.

Bij onder andere het Kasteel van Coevoerden, Kasteel Limbricht en de Burcht van Leiden is (een deel van) de toren nog intact.

Waterkasteel

Een waterkasteel is omringd door veel water. Dit kan dus zijn door een brede gracht, een rivier of elk ander (groot) water. Het eerste waar je dan aan denkt is misschien een motte. Ook deze is vaak omringd door water. Een waterkasteel is echter niet gebouwd op een kunstmatige heuvel. Ook heeft een waterkasteel geen extra omheiningen.

Een bekend voorbeeld van dit kasteel dat in Nederland staat, is het Muiderslot in Muiden. Dit kasteel is te bereiken door middel van een ophaalbrug.

Tot slot

Nederland heeft veel kastelen. Van elk type kasteel heeft Nederland er wel een van (gehad). Zowel nieuw (denk maar aan Kasteel Almere) als oud, door heel het land zijn ze te bewonderen!

Over de Auteur

Favoriete kasteel: het Muiderslot

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo