Maastricht: Nederland met een Frans randje
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: rolfverhaar | Via Artikel Post
Gezien: 1902 |
Aantal woorden: 666 |
Datum: Fri, 8 Jul 2011 |
0 commentaar
Wanneer vergeleken met steden zoals Amsterdam of Rotterdam, komt de charme van Maastricht vaak niet tot haar recht in de Europese reisgidsen. Deze Nederlandse stad heeft echter unieke eigenschappen waardoor het een uitstekende bestemming voor het hele gezin is, de ideale aanvulling in een rondreis door Nederland of om een weekendje op zoek te gaan naar de nieuwste culinaire hoogstadjes en levendige kleuren van dit fascinerende landschap.
Behalve het bekende Europese verdrag uit de jaren negentig, waar de onderhandelingen betreffende de Euro zijn begonnen, is er weinig bekend in Europa over Maastricht. Erg jammer, want het is een van de mooiste steden van heel Nederland, maar ook een van de meest afwijkende plaatsen in vergelijking met de typische Nederlandse steden.
Maastricht ligt in het ‘verre Zuiden’ van Nederland: wanneer je een kaart bekijkt, zie je dat Maastricht en de provincie Limburg tussen Belgie en Duitsland ingeklemd ligt. Eeuwenlang heeft Maastricht zowel commerciële als politieke banden gehad met Belgisch Brabant, in een grotere mate dan Amsterdam of Rotterdam. De stad heeft meerdere malen deel uitgemaakt van Frankrijk, wat niet alleen zichtbaar is in de aanwezigheid van de meest beroemde wijngaarden van Nederland, maar ook de vele nauwe straatjes met Franse namen lijken de tijd even stil te zetten, om Parijse sferen toe te voegen aan de traditionele Nederlandse uitstraling van deze stad.
Maastricht was tijdens de hoogtijdagen getuige van de eerste grote post-industriële crisis en is veranderd in een universiteitsstad en locatie van dienstverlening. Vandaag de dag is er veel veranderd, en zijn de antieke sporen van het verleden ingeruild voor een reputatie als het centrum van de allernieuwste culinaire ontdekkingen van Nederland. Om de diversiteit van de heerlijke Nederlandse keuken te ontdekken is er niets beter dan het Preuvenemit, een jaarlijkse viering waar je kunt genieten van nieuwe culinaire ervaringen, goede muziek en natuurlijk ook uitstekend bier.
Maastricht strijdt samen met Nijmegen voor de titel ‘oudste stad van Nederland’. Beiden werden gesticht door de Romeinen, en Maastricht stond bekend als Mosae Trajectum. In de Middeleeuwen waren Maastricht en de regio Limburg het hart van het rijk van Karel de Grote wat duidelijk sporen heeft achtergelaten: vandaag de dag deelt de stad haar vliegveld met Aken, wat vroeger de hoofdstad van het gebied was. Zorg er dus voor dat je de Romeinse kerk Sint Servaas in Maastricht bezoekt, een van de weinige Romeinse geschiedenisstukken in Nederland. Aan het Onze Lieve Vrouweplein ligt een ander prachtig monument, de Onze Lieve Vrouwekerk die uit de elfde eeuw dateert.
Andere verrassingen wachten op je in de pittoreske straatjes van het historische centrum van Maastricht, bezaaid met monumenten, forten en prachtige gebouwen zoals het Gemeentehuis of de Spaanse Gouverneurswoning waar het Vrijthof museum te vinden is. Een wandeling door de straten Lange Grachtje of Sint Hilarius is een waar genot. Ook de moeite waard om te bezoeker is het Jekerkwartier, een bourgondische wijk met prachtige huizen en de resten van de oude stadsmuur.
Naast de vele restaurants waar je de Nederlandse keuken ontdekt, en het Bonnefanten Museum van Moderne Kunst, zijn er vele attracties in Maastricht die niet altijd vermeld worden in reisgidsen. In het winkelcentrum Entre Deux vind je een kerk uit de dertiende eeuw die is omgebouwd tot een boekenwinkel, een van de allermooiste in heel Nederland.
Kortom, Maastricht is ideaal voor een rustig weekendje weg wanneer je meer van Nederland wilt zien dan alleen maar Amsterdam met de vele coffeeshops. Via Internet vind je veel aanbiedingen voor goedkope vluchten en hotels in Maastricht om een heerlijk uitstapje voor jezelf te plannen in een andere omgeving.
Over de Auteur
Kijk voor hotels in Maastricht op de site van NH Hotels
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen