FB pix Ontdek de museums van Maastricht - Artikelpost

Ontdek de museums van Maastricht

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1505 | Aantal woorden: 958 | Datum: | 0 commentaar

Maastricht is een stad die langzaamaan ontdekt begint te worden. Als je op je volgende reis naar Maastricht de nodige tijd ter beschikking hebt om buiten de gebruikelijke toeristische paden te treden, raden wij je aan een halve dag uit te trekken om haar museums te bezoeken. In dit artikel stellen we je de interessantste museums voor in Maastricht. Het merendeel daarrvan is gevestigd op erfgoedsites met hoge cultuurhistorische waarde, wat ze een bezoek dubbel en dik waard maakt.

Ontdek de museums van Maastricht

Maastricht is de perfecte stad voor liefhebbers van kunst en geschiedenis. Gezegend met een rijk verleden beherbergt ze vandaag de dag een scala aan museums en historische sites waar je naar een ver verleden reist of in ongelooflijke ruimtes van de ene verrassing in de andere stapt. Van Romeinse ruïnes tot sporen uit de Tweede Wereldoorlog, langs religieuze relieken en de bierbrouwkunst, weet Maastricht volledig aan alle interesses van haar bezoekers te bevredigen.

Een ontmoeting met de geschiedenis

Het stadsprofiel van Maastricht wordt gekenmerkt door de barokke torens van de Sint-Servaasbasiliek. Maar afgezien van haar architectonische schoonheid beherbergt deze basiliek schatten die kunst, geschiedenis en religieuze tradities met elkaar verbinden. Het heiligdom van Sint-Servaas, ook wel Noodkist genoemd, is zijn meest waardevolle bezit en bevat de resten van de heilige, eerste bisschop in de Nederlanden. Dit reliek is op zijn beurt dan weer een buitengewoon voorbeeld van ambachtelijk werk uit de Maas regio.

De schatten uit de schatkamer bevatten ook andere persoonlijke bezittingen van de heilige, waarvan sommige dateren uit de 16e eeuw. Niet te missen is de grote verzameling zijden stoffen uit de 4e eeuw en de reliekhouders uit goud, zilver en ivoor of uit andere, nog exotischere materialen zoals kokosnoten of struisvogeleieren.

Een heel ander verhaal vertelt het souterrain van het Hotel Derlon. Het gaat om een collectie die de Romeinse wereld weerspiegelt door de overblijfselen van de oude straatjes, poorten en muren die dateren uit de 2e eeuw na Christus. In deze sfeer met gedempt en indirect licht kan je ook genieten van een onvergetelijk romantisch etentje. Natuurlijk is dit een van de meest bezochte museums van de stad en moet je er gewapend met een flinke portie geduld heengaan.

De minder betreden paden

Zij die de gebaande paden willen verlaten, hebben meerdere mogelijkheden om Maastricht vanuit andere perspectieven te leren kennen. De Brouwerij De Keyzer NA Bosch is zeker een van de verplichte stops, niet alleen omdat haar traditionele bierbrouwkunst dateert uit 1970, maar omdat zijn installaties dateren uit de vroege 20e eeuw en nagenoeg intact bewaard gebleven zijn, waardoor het een de belangrijkste industriële monumenten van de stad is. Vergeet ook niet langs de moutkamer de gaan, een ware kolos van bijna vijf verdiepingen hoog.

Een andere manier om de geschiedenis van de stad van dichterbij te leren kennen, kwam er toen in 2004 een nieuw museum opende met de naam "Ondergronds Maastricht”. Gelegen in een van de ondergrondse galerijen van de kazematten, vertelt deze ruimte het verhaal van de schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog. Je kan er dus verdwalen in een doolhof van tunnels en bunkers die je de beproevingen en beklemmingen van een verleden tijdperk laten herbeleven.

Ten slotte wachten er op de grootste durvers nog de mergelgrotten in de Sint Pietersberg, een labyrint van bijna 20.000 gangen dat opgegraven werd bij werken in de mijn. Als je goed kijkt, zal je zien dat niet alleen de mijnwerkers er hun sporen hebben achtergelaten, maar kunstenaars ook hun rotsschilderingen.

Het hele jaar door hebben de bekendste online reisbureaus en low cost vliegmaatschappijen interessante last minute vluchten en hotels in Maastricht in de aanbieding. Mis deze aanbiedingen niet en plan een low cost weekendje in Maastricht om van al haar geheime charmes te genieten.

 Over de Auteur

NH hotels heeft hotels in Maastricht en vele andere plaatsen, kijk voor een weekendje weg dus eerst op de site van NH Hotels

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[88 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo