FB pix Wandelland Luxemburg - Artikelpost

Wandelland Luxemburg

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 995 | Aantal woorden: 781 | Datum: | 0 commentaar

5000 km wandelpaden, 24 thematische parcours en vier internationale routes liggen op wandelfanaten te wachten

Ontspannen slenteren, nieuwsgierig verkennen, wandelen in de natuur, stevig marcheren – voor elke manier van stappen, leeftijd en moeilijkheidsgraad bestaat er in Luxemburg een wandeling. Wandelroutes en wandellussen strekken zich als een fijn spinnenweb over het groothertogdom uit. Over een afstand van ongeveer 5000 km maken de verschillende streken en landschappen een blijvende indruk op wandelfanaten. Ze hebben daarbij de keuze tussen meer dan 200 verschillende wandelroutes waarvan de lengte al even verschillend is als de omgeving. 

Diep ingesneden dalen en uitgestrekte hoogvlaktes kenmerken de noordelijke helft van het land, “Éislek” genaamd. De leisteenrotsen en beboste hellingen maken het overweldigende natuurspektakel compleet. Het landschap wordt regelmatig doorprikt met burchten en kastelen. Er zijn meerdere themawandelingen mogelijk, zoals de “Klangweg” met zijn door kunstenaars gecreëerde plaatsen om te luisteren of te musiceren of de “Skulpturenweg” waar men met het indrukwekkende stuwmeer op de achtergrond een groot aantal stenen beeldhouwwerken aantreft. Bovendien gaat de Duits-Franse “Nat’Our Route 3” enkele kilometer door de Ösling net als het internationale wandelpad “Escapardenne Éislek Trail” dat Luxemburg met België verbindt.

Het Mullerthal in het oosten imponeert met zijn eigenzinnige rotsformaties te midden van een dichtbegroeid boslandschap. De 112 km lange Mullerthal-Trail die in drie routes ingedeeld is, voert door deze betoverende streek met zijn idyllische beken en adembenemende panoramische uitzichten. Het kleine Zwitserland van Luxemburg doet zijn naam niet alleen alle eer aan omwille van de waterval “Schiessentümpel”. Een duurzaam mobiliteitsconcept zorgt ervoor dat de wandelaars met bussen van het openbaar vervoer gemakkelijk terug bij hun vertrekpunt of logies geraken.

Wandelingen langs de Moezel zijn vooral aan te bevelen voor de “berggeiten” onder de wandelaars. Tussen Schengen en Wasserbillig kunnen ze de steile wijnhellingen op- en afklimmen en daarbij pittoreske wijndorpen ontdekken en van op de heuvels genieten van de schilderachtige schoonheid van het rivierlandschap. Een historisch themapad volgt de sporen van de Romeinen die de wijnbouw naar de Moezel brachten.

De wandelpaden van de “Minette” in het zuiden van het land staan volledig in het teken van de vroegere mijnindustrie. Nadat de meeste sites werden stilgelegd, heeft de natuur grote landstreken van het Land van de Rode Aarde (omwille van de kleur van het ijzererts) kunnen heroveren. Op het “Pfad der Minenarbeiter” (pad van de mijnwerkers) kunnen wandelaars dit geweldige schouwspel persoonlijk bewonderen: het pad leidt door voormalige industriegebieden die intussen tot natuurreservaten werden uitgeroepen. Het geologiepad “Giele Botter” (gele boter) biedt een indrukwekkend overzicht op voormalige ijzerertsvoorraden en steenlagen en de stilgelegde open groeve.

Als wandelparadijs moet de stad Luxemburg niet onderdoen voor de rest van het land. De hoofdstad wordt niet voor niets “het groene hart van Europa” genoemd. Ruim twee derde van de oppervlakte bestaat uit parken en velden, waaronder de “Bambësch”, een uitgestrekt woud dat dankzij de vele wandelpaden bij voetgangers en joggers even geliefd is als groene long. De meer dan duizend jaar oude geschiedenis van de vestingstad leert men het gemakkelijkst en snelst kennen op de thematische “Wenzel-Rundweg”. Deze unieke rondgang door tijd en ruimte voert langs bouwwerken van historisch en architecturaal belang in de oude binnenstad. 

Uitgebreide informatie over alle wandelroutes, waaronder 24 thematische parcours, twee internationale wandelingen alsook twee Europese langeafstandswandelingen vindt u op www.visitluxembourg.com/nl/te-doen/natuur-tochten/wandelen. De geïntegreerde interactieve luchtfoto’s van het Luxemburgse kadaster bij elke wandelweg worden als bijzondere service aangeboden.

 Over de Auteur

Social Media Manager van de Luxembourg National Tourist Board

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo