FB pix Wat is een schaduwdoek - Artikelpost

Wat is een schaduwdoek

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 309 | Aantal woorden: 489 | Datum: | 0 commentaar

schaduwdoek

Je ziet ze steeds vaker verschijnen op campings, maar ook in tuinen en op balkons; schaduwdoeken. Wat is een schaduwdoek, welke verschillende schaduwdoeken zijn er en waarvoor wordt een schaduwdoek gebruikt?

Een schaduwdoek is, zoals de naam ook doet vermoeden, een doek dat is bedoeld om schaduw te creëren. Sommige schaduwdoeken zijn ook waterdicht waardoor dit in principe tarps zijn die ook een schaduw bieden. Er bestaan schaduwdoeken in allerlei vormen, kleuren en afmetingen. Ook bestaan er veel verschillende kwaliteiten schaduwdoeken waarbij sommige schaduwdoeken een goede bescherming bieden tegen UV straling en andere schaduwdoeken vrijwel geen bescherming bieden tegen deze schadelijke UV straling van de zon.

Een schaduwdoek dat gebruikt wordt tijdens het kamperen heeft vaak een lichter gewicht en compactere pakmaat dan een schaduwdoek dat semi-permanent wordt opgehangen in een tuin of op een balkon. De schaduwdoeken voor op de camping zijn vaak gemaakt van waterdicht polyester of nylon en voorzien van een UV werende coating. Hierdoor bieden deze soms tot meer dan 98 procent bescherming tegen schadelijke UVA en UVB straling.

Schaduwdoeken die worden gebruikt als semi-permanente beschutten in bijvoorbeeld de tuin zijn vaak gemaakt van grof gevlochten materiaal. Door deze structuur bieden deze schaduwdoeken vaak slechts een geringe bescherming tegen UV straling en zijn dit dus geen effectieve schaduwdoeken. Met het blote oog is UV straling niet zichtbaar waardoor het lijkt alsof deze doeken een effectieve schaduw creëren.

De UV beschermingsfactor van een goed schaduwdoek wordt vaak aangeduidt met UPF (Ultraviolet Protection Factor). Wanneer een schaduwdoek een UPF van 98 of hoger heeft biedt deze een vrijwel volledige bescherming tegen UV straling.

Een waterdicht schaduwdoek wordt ook wel een UV werende tarp genoemd. Deze schaduwdoeken zijn naast een UV werende coating ook voorzien van een waterdichte coating, bijvoorbeeld een SI of PU coating. Een groot voordeel aan deze tarps is dat deze multifunctioneel zijn en daardoor ook als bijvoorbeeld luifel bij een tent kunnen worden gebruikt. Deze waterdichte schaduwdoeken zijn echter niet geschikt om (semi-) permanent gebruikt te worden in bijvoorbeeld een tuin. Dit omdat deze UV werende tarps lichtgewicht zijn en daardoor kwetsbaarder zijn. Hierdoor kunnen deze wanneer ze onbeheerd worden achtergelaten beschadigen door bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan stevigere wind.Over de Auteur

Auteur: tarp.nl - jonge webwinkel die zich op de ‘slimme’ en kampeerder richt met een gebalanceerd aanbod

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo