Word fit voor het Dak van Afrika - Artikelpost

Word fit voor het Dak van Afrika

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 220 | Aantal woorden: 944 | Datum: | 0 commentaar

De Kilimanjaro, het Dak van Afrika, beklimmen is misschien wel makkelijker dan je denkt. Naar een hoogte van bijna 6000 meter klinkt moeilijk, en dat is het ook, maar met de juiste voorbereiding is het in principe voor iedereen met een normale gezond te doen. Hoe dan? Dat leggen we je uit in deze blog post. 

Als je een berg als de Kilimanjaro wilt beklimmen, moet je in ieder geval letten op de volgende punten. Cardio, kracht, wandelen en je mentale gezondheid. Laten we ze eens bij langs gaan:

Cardio

Bij cardiotraining wordt zuurstof gebruikt om via het aërobe metabolisme op adequate wijze te voldoen aan de energiebehoeften van de training. Oefeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van het aërobe metabolisme zijn over het algemeen licht tot matig intensieve activiteiten zoals langeafstandsjoggen, zwemmen, fietsen en wandelen. Dit verschilt van anaerobe oefeningen zoals gewichtheffen met een hoge intensiteit en sprinten, waarbij gebruik wordt gemaakt van het anaerobe metabolisme om het aerobe systeem aan te vullen als gevolg van de grotere energiebehoefte. Als je relatief onfit bent, is het aan te bevelen een trainingsschema van 3-6 maanden op te stellen waarin je je concentreert op langeafstandswandelen/lopen (5-10 km minstens drie keer per week). Je kunt dit doen op een loopband in de sportschool, maar denk eraan een constant tempo aan te houden en de helling te variëren (een lichte helling is het beste).


Kracht

Naast aërobe oefeningen moet je ook lichte krachttraining doen, vooral voor je benen, core en bovenlichaam. Het opbouwen van de kracht van je core-spieren (buik en onderrug) en bovenste schouderspieren is ook belangrijk omdat je een lichtgewicht rugzak tot 6-7 uur per dag zult dragen. 


Wandelen

De Kilimanjaro beklimmen is in feite gewoon één lange wandeltocht. De beste manier om je voor te bereiden op een lange wandeltocht is om er zelf een paar te doen. Wij raden aan om minstens twee lange afstandswandelingen (langer dan 5 uur) te doen. Als je twee dagen achter elkaar kunt lopen is dat nog beter. Je kunt bijvoorbeeld twee etappes van het Pieterpad in een weekend lopen om te kijken hoe jij bestand bent tegen het dragen van baggage. 


Doorzettingsvermogen

Wat klimmers naar de top van de Kilimanjaro brengt, is hun mentale uithoudingsvermogen. Er zullen momenten zijn tijdens de topnacht dat je het wilt opgeven en terug naar beneden wilt gaan.  In staat zijn om diep te graven en je mentale reserves aan te spreken is zo belangrijk. Gelukkig zijn er activiteiten om je mentale uithoudingsvermogen te trainen. Bij de meeste moet je je lichaam tot het uiterste drijven, of tot wat je denkt dat je grenzen zijn, en dan doorzetten om je doel te bereiken. Wij raden lange afstand hardlopen aan, vooral marathons, maar halve marathons kunnen hetzelfde doen als je niet gewend bent lange afstanden te lopen. Bij dit soort activiteiten moet je echt je mentale reserves aanspreken om de eindstreep te halen.

Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om verhalen over diverse onderwerpen te delen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo