Eenvoudige website maken met Joomla
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: annemieke | Via Artikel Post
Gezien: 7303 |
Aantal woorden: 1130 |
Datum: Tue, 30 Nov 2010 |
0 commentaar
Wil je leren hoe je een Joomla! website bouwt? Hieronder vind je de eerste, belangrijkste stappen die je helpen om een eenvoudige website te bouwen. Het enige wat je nodig hebt? Tijd! ...Oh ja, het is wel zo praktisch om alvast te beschikken over een domeinnaam en een geschikt hostingpakket...
1. Controleer je webhostingpakket
Meestal bouw ik een Joomla! site direct online. Als je een WAMP server hebt geïnstalleerd op je computer kun je de website ook offline bouwen en de website pas later online zetten. Zorg ervoor dat het hostingpakket dat je hebt gekozen aan de juiste vereisten voldoet: minimaal PHP 5.x en een MySQL database.
Daarnaast raad ik het gebruik van een Linux/Apache server sterk aan omdat je daarbij de beschikking hebt over .htaccess en mod_rewrite om zinvolle URLs te genereren. Dit laatste wil zeggen: je kunt URLs (webadressen) maken die eruit zien als:
http://www.jouwdomein.nl/onderwerp-van-de-pagina
In plaats van:
http://www.jouwdomein.nl/index.php?option=com_content&id=14&article=view
Die laatste URL is niet gebruiksvriendelijk (moeilijk te onthouden) en geeft te weinig nuttige informatie over de pagina-inhoud. Ook Google waardeert URLs met zinvolle trefwoorden erin verwerkt. Daarom worden deze webadressen ook wel 'zoekmachine-vriendelijke URLs' genoemd.
Overigens kan een Joomla! site meestal ook draaien op een Windows server, alleen is het toepassen van zinvolle URLs hierbij een iets lastiger klus.
2. Download en installeer het laatste Joomla! zip-pakket
Als je de website direct online opzet, ga je als volgt te werk:
De snelle manier: Als je hostingprovider je een Administrator programma zoals Cpanel of DirectAdmin aanbiedt, log je in in dit programma en ga je naar de map waarin je website moet komen te staan (dit is meestal 'public_html'). Daar kun je de zip-file uploaden en vervolgens online uitpakken.
Lukt dit niet: Pak het zipbestand uit op je lokale computer en gebruik een FTP-programma om alle bestanden op de server te zetten in de juiste map. Dit kost meer tijd dan de voorgaande methode omdat het uploaden langer duurt.
Om vervolgens Joomla! te installeren ga je naar de map waar je alle Joomla files en mappen hebt neergezet. Als dit de hoofdmap is (meestal public_html) ga je naar je domeinnaam: www.jouwdomein.nl. Je wordt als het goed is automatisch doorverwezen naar de installatieprocedure van Joomla.
Let op! Zorg ervoor dat je de inloggevens van FTP en de MySQL database bij de hand houdt! Die heb je nodig voor het uitvoeren van de installatieprocedure. Het is ook handig om een FTP programma 'open' te hebben staan, zodat je - indien daarnaar gevraagd wordt - bepaalde files de juiste rechten (lezen/schrijven/uitvoeren) mee kunt geven.
Als je wilt kun je tijdens de procedure ook 'voorbeeld data' installeren, waarbij voorbeeldinhoud in de database wordt geplaatst. Zelf maak ik hier geen gebruik van, het is veel werk om deze artikelen, menu-knoppen en categorieën uiteindelijk weer te verwijderen. Het liefst begin ik met een lege database.
Na het uitvoeren van de installatieprocedure, wordt je gevraagd om de map 'installation' via FTP of met DirectAdmin/Cpanel te verwijderen. Daarna is Joomla! klaar voor gebruik om er je eerste Joomla website mee te bouwen!
3. Het inrichten van de website
Je hostingpakket voldoet aan alle eisen en Joomla is geïnstalleerd. Dit ging allemaal nog vrij vlot... Maar eigenlijk ben je nu pas nét begonnen!
Wat je nu ziet is een vrij lege pagina met de titel van je website, in een standaarddesign/layout (template) van Joomla. Nu is het belangrijk om de website jouw eigen design, structuur en inhoud mee te geven.
De layout van de website wordt bepaald door een template. Deze kun je op maat laten maken of een (al dan niet gratis) template downloaden die voldoet aan je wensen. Een goed startpunt voor het vinden van een gratis template is:
http://zoekmachineguru.nl/joomla/gratis-joomla-templates-50-websites-downloaden/
Ook dit is een zipfile, die je via de back-end van Joomla kunt uploaden. Ga naar www.jouwsite.nl/administrator en log in. Kies in het hoofdmenu voor Extensies > Installeren/Deïnstalleren. Hier kun je het complete zippakket uploaden en wordt de template automatisch geïnstalleerd. Om deze template te activeren kies je voor Extensies > Templatebeheer, waar je de gekozen template als hoofdtemplate aanmerkt (het sterretje staat dan voor de gekozen template).
Daarna voeg je de inhoud van je website toe. Dit doe je via het hoofdmenu Artikelen > Artikelenbeheer waar je een nieuw artikel opent. Je kunt ook eerst Secties en Categorieën aanmaken zodat de structuur van je website direct helder is.
Door het toevoegen van artikelen heb je nog geen 'webpagina'. Een website pagina ontstaat door een artikel aan een Menu-item te koppelen. Dit kan via Menu's > Main Menu waar je nieuwe menu-items kunt aanmaken. Kies bij Type 'Artikel > Artikel Layout' en daarna kun je rechts aangeven welk artikel je wilt koppelen aan dit menu-item. Geef een naam aan het menu-item en je kunt 'm opslaan... Zo, je eerste webpagina in Joomla - zelf gemaakt!
Wil je hier meer over lezen?
Uiteraard is er - vooral over het inrichten van je website - heel veel te vertellen, aangezien de mogelijkheden bijna onuitputtelijk zijn. Ik heb nog niets verteld over moduleposities, submenu-items maken, fotoalbums en gastenboeken toevoegen et cetera. Dit voert voor dit artikel te ver. Wil je meer lezenover Joomla, Joomla templates, of wil je het maken van een eenvoudige website uitbesteden? Bezoek dan de volgende links:
Over de Auteur
Annemieke is freelance webdesigner en SEO adviseur en schrijft regelmatig blogs over Joomla! en SEO onderwerpen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen