FB pix Het Principe van Fractionerend Bankieren! - Artikelpost

Het Principe van Fractionerend Bankieren!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1375 | Aantal woorden: 1779 | Datum: | 0 commentaar

Weet u wat fractionerend bankieren is? Er zijn maar weinig mensen die het principe van fractionerend bankieren kennen. Het principe is ook totaal niet bekend. En eigenlijk is dit wel te verklaren. Het is geen informatie dat mensen graag verspreiden en je moet eigenlijk een ware ingewijde zijn in de financiële sector en aardig op de hoogte zijn van de werking van geld en banken.

Zover bekend is fractionerend bankieren aan het einde van de 17de eeuw ontstaan, waarschijnlijk zo rond 1650. Het principe wordt dus al enkele honderden jaren toegepast. Het is toch wel vreemd dat wij nu nog steeds met dit, voor velen onbekende, systeem werken. We hebben dus ook al een lange tijd de mogelijkheid gehad om dit systeem tot in de puntjes uit te werken. Het principe van fractionerend bankieren wordt door iedere bank, in ieder land, onder vele regeringen gebruikt. En toch zijn er veel te weinig mensen die het principe kennen. Tijd dus om uit te leggen hoe fractionerend bankieren werkt!
Om het principe van fractionerend bankieren duidelijk en goed te begrijpen krijgt u eerst even kort een stukje geschiedenis. We gaan dan ver terug in de tijd nog voordat mensen geld of muntstukken gebruiken. In deze tijd werd nog aan ruilhandel gedaan. In plaats van munten werden voorwerpen en materialen gebruikt als ruilmiddel. Zo gebruikte mensen bijvoorbeeld speciale stenen en bijzondere schelpen, of runderen en varkens, zout, of bijzondere veren als ruilmiddel tegen bijvoorbeeld brood of ander voedesel. Zolang de persoon die ruilde maar dacht dat hij dit kon verder ruilen tegen iets dat hij nodig had. Zolang deze persoon er waarde aan hecht kon het voorwerp gebruikt worden als ruilmiddel. Nadien is men begonnen met goud en zilver te verhandelen. Zo zijn de eerste muntstukken ontstaan.

Waarom goud en zilver?

Deze metalen waren vrij zeldzaam maar ook weer niet te zeldzaam, deze zijn zeer goed smeedbaar, zij zijn ook heel goed verhandelbaar en draagbaar(klein beetje goud was toch al snel een aanzienlijke som geld waard) en men kon er gemakkelijk de waarde van bepalen.

Goud in die tijden was het talrijkste in bezit door koningen en edellieden, vooral koningshuizen beschikten over het meeste goud. Zij hadden de grootste goudvoorraad en zij gaven dit goud uit aan goudsmeden die dan in dienst van de koning er gouden muntstukken van maakten. Een goudsmid in die tijd was de enige man van het dorp die in het bezit was van een kluis waar hij het goud veilig kon in opbergen. Sommige van de dorpsbewoners hadden ook een beetje goud en zij vroegen aan de goudsmid of zij hun goud niet mee mochten opbergen in zijn kluis, vermits zij beroofd werden(in de jaren 1600 werd er nog veel geroofd), zij het goud volledig verloren waren. De goudsmid kreeg hier natuurlijk een kleine vergoeding voor.

Na een verloop van tijd merkte de goudsmid dat er, van de 100% goud die in zijn kluis lag, slechts 20% dagelijks van verhandelt werd en dat 80% van het goud in de kluis lag waar niets mee gedaan werd. Ondertussen kwamen sommige dorpsbewoners aan hem vragen of hij hen niet een beetje goud kon lenen zodanig zij een nieuwe kar konden kopen of een nieuw dak op hun huis konden plaatsen. Vermits er ten alle tijde 80% van het goud beschikbaar was en zomaar in de kluis lag, kreeg die goudsmid een geniaal idee!

Hij dacht bij zichzelf, als ik nu die 80% goud eens uitleen, aan zij die het vragen, en ik reken er een vergoeding voor aan, dan verdien ik nog iets en de dorpsbewoners merken toch niets, want de 20% die verhandelt wordt, die ligt nog steeds in de kluis.Zo geschiede, zo gedaan.

Door de intresten die de goudsmid aanrekende op het uitgeleende goud was hij de rijkste man van het hele dorp geworden met steeds de knapste klederdracht aan en de allernieuwste spullen van die tijd. Tot op een gegeven moment enkele van de dorpsbewoners argwaan begonnen te krijgen doordat ze de goudsmid altijd met de nieuwste en duurste spullen door het dorp zagen lopen. Zij stapten met zijn 5 op de goudsmid af en vroegen om een uitleg.

De goudsmid legde zijn genius plan uit aan deze dorpsbewoners en zei tegen hen, stap mee in mijn geniaal systeem en ik zorg dat jullie er ook wat aan verdienen en jullie die kleren ook kunnen kopen. Natuurlijk gingen de dorpsbewoners er op in en na verloop van tijd liepen ze al met een man of 7 met de mooiste en duurste spullen door het dorp.

Totdat de rest van het dorp argwaan begon te krijgen en zij massaal naar de goudsmid toeliepen om hun goud op te vragen!

Wat bleek natuurlijk, de goudsmid kon al het goud niet terug geven want hij had een groot deel ervan uitgeleend.

Zo is ook de allereerste bankrun ontstaan.

Het systeem van de goudsmid vormt de basis van het fractionerend bankieren!

Het geld dat niet verhandelt wordt en niet het bezit is van de bank maar er wel aanwezig is, lenen zij uit aan intrest en op die manier verdienen zij geld!

Zolang niet iedereen tegelijk zijn geld komt opvragen kan dit systeem lekker, rustig blijven doordraaien. Het probleem gaat zich situeren op het moment dat iedereen tegelijk zijn geld gaat opvragen waardoor de bank niet in staat is al dit geld uit te betalen aangezien er zo veel geld niet meer aanwezig is. Dit hier is fractionerend bankieren, dit is het basisprincipe van deze soort bankieren en vandaag de dag hanteren wij nog steeds hetzelfde principe.

Als vandaag iedereen naar de bank loopt om zijn centen op te vragen dan is die bank niet in staat om iedereen uit te betalen en het geld te geven waar zij recht op hebben.
Ik verduidelijk het nog even:

Tot op heden moeten banken maar een reserve behouden van 5%. Die 5% moet ten allen tijde aanwezig zijn, moet ten alle tijde in portefeuille zijn. Dit staat zo in de wet geschreven. Dit wil zeggen dat zij 100.000 euro in portefeuille hebben, zij hier maar 5000€ effectief cash in beheer van moet houden. Met die ander 95.000€ wordt gewerkt en deze wordt welbepaald uitgegeven in de vorm van leningen waar ze hun intrest op krijgen zodat zij winsten maken en meer geld gecreëerd hebben dan die oorspronkelijke 100.000€.

Banken geven leningen uit om geld te kunnen creëren uit het niets, in de vorm van intrest. Intrest bestaat niet! Dit is geld dat er niet is!

Geven zij geen leningen uit maken zij geen nieuw geld.

Geld is gelijk aan schuld en schuld is gelijk aan geld. Deze staan recht tegenover elkaar en kan men niet van elkaar scheiden. Concreet wil dit zeggen voor elke euro geld die er in omloop is, is er 1€ schuld en ook omgekeerd. Vandaar dat wij in een op schulden gebaseerde economie leven wat uzelf ook wel ziet dat dit niet echt stabiel en koosjer is.(meer info zie "Money as Debt - Everybody in Debt")

Nog even een cijfervoorbeeld om zeker te zijn dat u het goed begrijpt en dan rond ik af.

Stel u heeft 25000€ cash en u brengt deze binnen bij de bank(het maakt niet uit welke bank, ze hanteren allemaal hetzelfde systeem). De bank zegt dan, ik heb hier 25000€ cash in portefeuille maar wettelijk gezien moet ik er maar 5% effectief van hebben. Dan lenen zij, jou 25000€ uit aan persoon 1 ten belope van 25000€ en houden zij 5% opzij wat overeenkomt met 1250€. Dan lenen zij deze 23750€, die zij nog steeds over hebben, uit aan persoon 2 als een bedrag van 23750€. Weer houden zij 5% opzij, wat overeenstemt met laat ons zeggen 1000€, (om snel te rekenen), hebben zij over 22750€ die op zijn beurt weer uitgeleend wordt aan persoon 3 als een bedrag van 22750€. Weer 5% opzij ... en weer wordt de rest uitgeleend aan persoon 4 etc, etc, etc...en het eigenaardige en moeilijk te verstaanbare feit hieraan is, dat dit nog steeds jouw oorspronkelijke 25000€ cash geld is die jij hebt binnen gebracht. Zij maken daar minimum 250.000€ van zodat zij 225.000€ gecreëerd hebben uit het niets. Zij hebben geld getoverd uit het niets, uit het luchtledige.

Dat is makkelijk geld verdienen niet?

Als u het zo maar uit het niets mag toveren. Met dit voorbeeld krijgt u ook een beter zicht op het feit dat banken geld moeten uitlenen om geld te kunnen maken. En als u nu iets verder denkt, dan begrijpt u ook hoe de financiële crisis is ontstaan waarin wij ons vandaag nog steeds bevinden.

Als u deze informatie iets vroeger had geweten en begrepen, zou u dan het monetaire stelsel van vandaag goedgekeurd hebben en ondersteund? Nee?

Vandaar dat ik zeg, als er vroeger meer mensen dit systeem begrepen, wij nooit in deze situatie zouden verkeren. Dan hadden wij nooit toegestaan een op schuld gebaseerde economie staande te houden.

Zelfs nu zijn er nog weinig mensen die weten wat fractionerend bankieren inhoud en hoe het huidige monetaire stelsel en geld vandaag de dag werken.

Hier kan u nog het rapport "Modern Money Mechanics" downloaden, zodanig u het met u eigen ogen kan lezen en zien.

 

Over de Auteur

Ik ben een zelfstandig financieel adviseur en door te werken met financien ben ik gaan begrijpen hoe geld werkt.

Hoe beter ik geld begrijp, des te meer vragen kwamen er in mij op. Ik leerde dingen over geld die je je niet kunt voorstellen. Ik was getuige van het gebruik van geld door rijke mensen die hierdoor alleen maar rijker werden terwijl de armen alleen maar armer werden.

Door voorgenoemde kan ik oprecht stellen dat geld alles behalve een eerlijk systeem is.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo