Wat is beter: BCAA of EAA aminozuren? - Artikelpost

Wat is beter: BCAA of EAA aminozuren?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 137 | Aantal woorden: 881 | Datum: | 0 commentaar

 

Omdat je dit leest, heb je waarschijnlijk al een aanvulling op, of ben je je bewust van de voordelen van BCAA's (vertakte aminozuren) als onderdeel van je training, prestaties en herstel. Wat je misschien niet weet is dat het meest up-to-date wetenschappelijke onderzoek aantoont dat het gebruik van alleen de 3 BCAA's is alsof je een voetbalteam met slechts 3 van je 11 spelers speelt, zelfs als die 3 spelers echt goed zijn.

BCAA'S Werken tot op een zekere hoogte

BCAA's leveren fantastisch werk bij het stimuleren van eiwitsynthese, maar het proces wordt gestimuleerd in combinatie met de aanwezigheid van de andere essentiële aminozuren (EAA's) om het herstelproces te voltooien. Kortom, BCAA's werken het beste in aanwezigheid van andere EAA's, omdat je alle 8 essentiële aminozuren nodig hebt om spieren te herstellen, niet alleen de drie vertakte aminozuren.

De wetenschap toont aan dat EAA's (essentiële aminozuren) de eiwitsynthese effectiever kunnen ondersteunen bij een herstel na de training dan alleen BCAA-suppletie alleen. BCAA's zijn beter dan niets consumeren, maar EAA's kunnen het herstel bevorderen. Als je nieuwsgierig bent naar de wetenschap, bekijk dan deze studies. Wetenschappelijke studie over aminozuren.

Aminozuren…? EAA's ...? BCAA's? ... WAT !!?

Een beetje in de war met al dit EAA- en BCAA-gepraat? In wezen zijn aminozuren de bouwstenen van eiwitten. Een essentieel aminozuur (EAA) is een aminozuur dat niet door uw lichaam kan worden gesynthetiseerd en dus in het dieet moet worden geleverd. De 8 essentiële aminozuren zijn fenylalanine, valine, threonine, tryptofaan, methionine, leucine, isoleucine en lysine. 3 van de 8 essentiële aminozuren staan ​​bekend als vertakte-keten aminozuren (BCAA's). Dit zijn L-leucine, L-isoleucine en L-valine.

Wat is het verschil tussen BCAA en EAA?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het is eigenlijk een beetje een strikvraag, want zoals je aan de afbeelding kunt zien, zijn de 3 BCAA's (Leucine, Isoleucine en Valine) ook 3 van de 8 EAA's. Dus alle BCAA's zijn EAA's, maar niet alle EAA's zijn BCAA's. Zinvol?

Moet ik EAA's nemen?

EAA's (essentiële aminozuren) komen overvloedig voor in voedsel omdat alle eiwitten bestaan ​​uit aminozuren. Het is belangrijk voor ons allemaal om hoogwaardige aminozuren in ons dieet te krijgen, door middel van hele voedingsmiddelen of supplementen, omdat dit helpt om spiermassa te behouden, meer spieren op te bouwen als u actief bent en al uw organen en weefsels gezond en functioneel te houden.

De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals mager gevogelte, mager rood vlees, zuivelproducten, eieren, soja of andere plantaardige eiwitten bevatten een hoog percentage EAA's en worden daarom geconsumeerd via het eiwit dat we eten in een uitgebalanceerd dieet.

Je kunt aanvullende bronnen als EAA's overwegen wanneer:

1.     Je sport regelmatig, aminozuursupplementen stimuleren spierkracht en krachtaanwinsten, een betere lichaamssamenstelling en een grotere weerstand tegen vermoeidheid.

2.     Je doet elke vorm van vasten of bent veganistisch, EAA's zijn een absolute overweging voor het optimaliseren van prestaties en het voorkomen van spierverlies.

3.     Je hebt een bijzonder drukke, stressvolle levensstijl, verwonding of ziekte, maar dit kan ook zijn tol eisen en ons lichaam heeft wat extra hulp nodig via voeding en suppletie.

Niet alle bronnen van EAA's zijn gelijk

EAA's zijn overvloedig aanwezig in eiwitrijk voedsel, maar eiwit in de voeding moet nog worden verteerd voordat ze door het lichaam worden geaccepteerd.

Eiwitproducten zoals wei-eiwitisolaat absorberen sneller dan eiwit uit de voeding, maar vrije vorm essentiële aminozuren zoals die in amino supplementen zijn de snelste manier om essentiële aminozuren te absorberen, waardoor ze een geweldige manier zijn om gerichte voordelen aan ons lichaam te leveren.

Hoe kun je EAA's het beste gebruiken?

Essentiële aminozuren (EAA's / BCAA's) zijn een van de meest onderzochte prestatieverbeteraars die er is. U gebruikt ze meestal vóór, tijdens of na een training om spieren op te bouwen en te behouden en vermoeidheid te voorkomen. EAA-supplementen komen minder vaak voor dan BCAA omdat in het verleden essentiële aminozuren moeilijk te verwerken waren vanwege het onvermogen om te binden met water en een bittere smaak.Over de Auteur

MSc in bewegingswetenschappen en 10 jaar actief in bodybuilding

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo